Dometic LPG Generator

LPG Generator van Dometic geïntegreerd in het keukenblok van een Laika camper, omdat er onder de camper onvoldoende ruimte was. Een uitdaging was om de generator in het keukenblok te integreren waardoor de gasoven werd opgeofferd.

Klant wilde selfsupporting zijn in de 230 volt behoefte met name voor zijn zuurstofapparaat. Om aan deze wens tegemoet te komen inventariseerde ik de stroomconsumptie en bleek al snel dat een generator de enige oplossing was.

Voor een LPG uitvoering werd gekozen, wat eenvoudig vanuit een LPG gasfles kan worden voorzien van gas. Om de gasinstallatie ook te kunnen gebruiken tijdens het rijden, installeerde ik een Truma Duocomfort met crashsensor met slangbreukbeveiliging. Uiteraard ontbraken de LPG filters niet.

Om de generator te kunnen bevestigen in het keukenblok, heb ik de gasoven en de onderste draadmand gedemonteerd en speciaal een frame van aluminium laten maken waarop de generator is bevestigd.

De draadmand lade is onder de keukenlade gemonteerd zodat de bergruimte hetzelfde blijft. Door openingen in de vloer en zijwanden te maken werd er voldoende ventilatie mogelijkheden gecreëerd. Twee buitenroosters met ventilators geschakeld via een thermoschakelaar zorgde voor een geforceerde luchtstroom om de warmte van de generator af te voeren naar buiten. Ook in de vloer zijn gaten geboord om de hete interne luchtstroom naar buiten af te voeren.

Middels een speciaal relais wordt de stroom van de generator en van een stroompaal automatisch geregeld. Naast het genereren van 230 volt wisselstroom wordt er ook 13,7 volt laagspanning voor de boord accu gegenereerd, zodat de accu wordt geladen.

Al met al een mooi project om te realiseren. Gaat uw interesse uit naar selfsupporting zodat u niet meer afhankelijk bent van een stroom aansluiting?  Laat u door ons adviseren en informeren.