Stekker aansluitingen

Het aansluiten, repareren, onderhouden of aanleggen van verlichting op uw aanhangwagen kan soms erg lastig zijn. Aansluitschema`s kunnen u hierbij op weg helpen.
Stekker kapot of losgetrokken? Onderaan deze pagina vind u de verschillende aansluitschema’s voor de verschillende modellen stekkers. Zo wordt zelf uw aanhangwagenverlchting repareren een stuk eenvoudiger!

Verschillende stekkers op de aanhangwagen, boottrailer of caravan

Bij de aanhangwagen komen meerdere soorten stekkers voor voor de verlichting. Waarom is dat? Voor 1996 zaten op vrijwel alle aanhangers 7 polige stekkers. Vanaf 1996 werd het verplicht om op nieuwe aanhangwagens een mistachterlicht te monteren. Hierdoor kon bij caravans de constante stroom niet meer aangesloten worden aangezien die aansluitpool voor het mistachterlicht nodig was. Om toch onderweg de koelkast en dergelijke te kunnen gebruiken, werden er nieuwe stekkers ontwikkeld. In Europa werden 13 polige stekkers ontwikkeld. Hier bestaan 3 modellen van, de Jaeger 13polige stekker, de Multicon en de multicon WEST 13polige stekker. De eerste jaren zaten deze stekkers eigenlijk alleen op caravans en kwam je ze op gewone aanhangwagens niet tegen.De gewone Multicon en de multicon WEST lijken veel op elkaar, maar zijn niet door elkaar te gebruiken. Ze hebben verschilende contacten in de stekker zelf.

Professionele aanhangwagens met 13polige stekker

Omdat in 2010 ook een achteruitrijlamp verplicht werd op nieuwe professionele aanhangwagen, zit op aanhangwagens met eigen kenteken van na die datum ook een 13 polige stekker. Dat is veelal Jaeger (bajonet). Gek genoeg worden er nog wel nieuwe trekhaken gemonteerd met de oude 7 polige aansluiting. Er bestaat een eenvoudige verloopstekker om een aanhangwagen met 13 polige stekker aan te sluiten op een auto die nog voorzien is van een 7polige aansluiting.Er is ook een verloopstekker om aanhangwagens met 7polige stekker aan te sluiten op auto’s met 13polige aansluiting.

 

multicon-aansluitingJeager-aansluitschema

 

 

Het schema voor de 13 polige stekkers is als volgt.

Pool 1(L) Richtingaanwijzer links
Pool 2 Mistachterlicht
Pool 3(31) Massa
Pool 4(R) Richtingaanwijzer rechts
Pool 5(58R) Achterlicht rechts+voorlicht+kentekenplaatverlichting
Pool 6(54) Remlichten links en rechts
Pool 7(58L) Achterlicht links en voorlicht
Pool8 Achteruitrijlamp
Pool 9(54G) Constante stroomdraad
Pool 10 Constante stroomdraad geschakeld met contactslot
Pool 11 Massa voor pool 10
Pool 12 vrij
Pool 13 Massa voor Pool 9

 

Stekker/ stekkerdoos 7-polig universeel 12 volt

In het verleden hadden alle aanhangwagens voor de verlichting vrijwel dezelfde stekker, de klassieke 7polige stekker. Deze werd volgens een vast schema aangesloten en kende de volgende 7 aansluitingen

Pool 1(L) Richtingaanwijzer links
Pool 2(54G) Mistachterlicht
Pool 3(31) Massa
Pool 4(R) Richtingaanwijzer rechts
Pool 5(58R) Achterlicht rechts+voorlicht+kentekenplaatverlichting
Pool 6(54) Remlichten links en rechts
Pool 7(58L) Achterlicht links en voorlicht

In het schema van de 7-polige stekker missen twee belangrijke functies, namelijk de continu stroomdraad( voor binnenverlichting e.d.) en achteruitrijlicht.

7polige-aansluiting