Belangrijke mededeling over “Bio Diesel”

Geplaatst op 31 mei 2017

Toen in 2010 Europees werd besloten om diesel zwavelvrij te maken en oliemaatschappijen verplicht werden om plantaardige olie (bio) bij te mengen, veroorzaakte de bio-cultuur motorproblemen. Steeds vaker krijg ik te maken met campers waarvan de motor stilvalt ten gevolge van verstopte brandstoffilters. Of erger, beschadigde brandstofpompen en injectoren. Ik zal proberen dit fenomeen eenvoudig te verklaren en u te informeren over oplossingen.

Het grootste probleem is … Water! Ja, Water dat in de dieseltank ontstaat door condens. Bacteriën tieren welig in water zoals u wellicht weet. Denk maar aan de glibberige waterslang/pomp in de jerrycan. Wist u, dat bacteriën zich elke 10 minuten exponentieel vermenigvuldigen? dus .. 2 wordt 4, 4 wordt 16, 16 ..256 enz. Deze onmogelijk te bevatten hoeveelheid bacteriëngroei veroorzaakt verstopping aan de filters waardoor er onvoldoende brandstofdruk kan worden opgebouwd. Daar staat u dan, gepakt en gezakt en de motor start niet meer.

Lastig en vervelend dat u stilstaat en de sleepdienst kan bellen. Nu maar hopen dat de schade meevalt, want afgezien van de verstopping is het rampzalig wanneer de brandstofpomp water ipv diesel heeft geïnjecteerd via de injectoren. Water zal zich op het laagste punt in de tank verzamelen en als eerste worden opgezogen door de lage en hoge brandstof drukpomp. Hier kunnen de pompen en de injectoren absoluut niet tegen en kan dit tot een dure revisie leiden.

Goed, ik heb u misschien laten schrikken maar het is voor uw eigen bestwil. Ok.. wat te doen om deze narigheid te voorkomen? Er zijn verschillende additieven op de markt die hierop inspelen. Maar wat doen ze nu eigenlijk?

Er zijn dus 2 problemen namelijk water en bacteriën. Condenswater zal moeten worden afgetapt en de bacteriën moeten worden verslagen. Er zijn producten die bacteriën doden, de Biocides maar die veranderen niets aan de hoeveelheid condenswater. Producten zoals Emulgatoren zorgen ervoor dat het water vermengd blijft met de diesel en er zodoende geen bodemwater vormt. De zogenoemde Nafta producten zijn hoogwaardige brandstoffen die niet aan te bevelen zijn. Deze werken agressief reinigend en kunnen zelfs lekkages aan pakkingen veroorzaken. Bovendien worden hiermee geen bacteriën gedood en of water bestreden.

Om hier geen reclame te maken, kunt u met ons contact opnemen over de producten die wij u aanbevelen. 0115-531439 Ik hoop dat u dit interessante info vond. Rob van der Hulst eigenaar/ specialist van Caravan & Camper Support

IMG_0148 IMG_0149